teisipäev, 18. august 2009

ÜLEVAATUS

Nüüd on mu tited siis ka tähtsate Saksa Lambakoerte Ühingu esindajate poolt üle vaadatud. No mulle on ilma igasuguse välise abitagi selge, et tegu on täiesti tipp-topp sakslase kutsikatega. Muidugi on igaüks neist eriline ja erinev, aga nii peabki olema. Kes siis on kes ja mida neist asjatundjad arvasid:
Donar - väga ilus kutsikas. Äkki polegi pikakarvaline! Täiesti võimalik, et tuleb selline piiripealne ja seega fantastiliselt ilus koer. Munad kah mõlemad olemas. Paraku on ta juba pikakarvalise pähe ära lubatud...
Diego - väga hea liikumisega, hea joonega, hambumine korras, iseloom tugev ja julge, mõlemad munad kah ilusti olemas. Seega üsna unelmate isane. Anna ainult omanik taha ja tulevane universaalne võitja on tema. Häbi ei pea selle koera pärast küll tulevikus tundma.
Dakar - suurepärase kehaehitusega kutsikas. Tugev pea ja tugev luustik. Kõrvade asetus ilus kõrge. Pigment korralik. Rahuliku ja kindla iseloomuga. Hea täis-suu haardega. Väga kontaktne inimesega. Paraku - üks muna ei tahtnud ennast kontrollijatele näidata. Paari nädala pärast otsustati uuesti kontrollida - ehk praegu on veel liiga väike, et ei leia ülesse. Temalegi on omanik olemas, kui ainult see muna nüüd välja ilmuks! Kui ei, siis näituse looma temast kahjuks ei saa, kuid tema head iseloomu ja suurepäraseid tööomadusi see puudus varjutada ei saa.
Di-Di - pikakarvaline emane. Täiesti tip-top koer. Ainuke sülekoer selles seltskonnas. Kuigi väikesest jõuproovist ei ütle ka tema ära.
Devi - selle pesakonna pärl. Suurepärase anatoomiaga, hea kindla iseloomuga. Pesakonna teine emane pidavat olema parim. Sel korral vist saabki legend kinnitatud. Vot tema võiks seda pesakonda ka tulevikus oma kutsikate kaudu edasi kanda.
Delta - raudselt teine valik. Väga tumeda mustaga kasukas. Tõesti efektse väljanägemisega. Ilus keha, kuid laudjas on meie koertele omaselt veidi lühikese võitu. Ilusa sammuga. Julge ja hakkaja. Kõlbulik nii koolituseks kui ka näitusteks. Igal juhul saab tema tulevane omanik tema üle ainult uhke olla.
Dosca - kõrgete jalgadega võimas emane. Üsna tõenäoline, et võib kasvada ülemõõduliseks. Kuigi, kehakuju on tal hea, kasukas ilus. Kui liiga suureks ei kasva, siis saab täitsa ilus loom. Iseloomult on ta tugev. Raudne liider ja dominant, tegija. Selline väga isase moodi emane. Ta võlus ära selle inimese, kes tahaks Dakari võtta, kui .... Nii et, kes teab - kõik otsad on veel lahti ja paari nädala pärast selgub täpsemalt, kes kellele saab.
Dritte - väike ilusa kujuga emane. Värvilt tuleb ilmselt kõige heledam, kasvult kõige väiksem. Juba luustik on habras, võrreldes teistega. Samas, teist sellise ettevõttlikkusega kutsikat naljalt ei leia. Selline väsimatu tegutseja, kes ei seisa pudeliski paigal, millegi ega kellegi ees risti ette ei löö. Väljast väike, aga seest hästi suur. Ja kuidas ta oskab oma väikeste nööpidega otsa vaadata...Minagi sulan tema pilgu ees. Praegu veel täiesti vaba kutsikas, omanik pole teda veel leidnud. Talle oleks hädasti vaja ühte väga aktiivset inimest kõrvale, kes suudaks tema lakkamatu teotahtega sammu pidada.
Kõikide kutsikate hambumine on praegu korras, aga nagu me teame, ei anna see veel garantiid, et see ka siis korda jääb, kui päris hambad tulevad. Kuid lootust on.
Silmad on kõikidel hästi tumedad. Samuti on ninad täiesti mustad ja ka küüned - põhilised pigmentatsiooni määrajad on korras.
Ühtegi songa ei ole.
Üldise arengu kohapealt võin ütelda, et Taki õpetused mõjusid hästi. Nüüd on kõikidel selge, kuidas tuleb pead teisele turjale panna. See nädal ongi läinud enesekehtestamise ja jõuproovimise tähe all. Oskavad teisele nelja jalaga otsa seista, kui teine on alla jäänud. Samas oskab all-olija nina kirtsu tõmmata ja hambaid paljastada ning lõriseda. Üksteise sabast sikutamine ja turjast või kõrvast raputamine on ka hästi käpas. Dritte on see kõige suurem norija. Kuigi teiste jõud tema omast enamasti üle käib, ei löö ta hetkekski kartma ja läheb aga jälle peale, kui on ka ära tõrjutud. Samas on selles vallas jällegi Di-Di kõige saamatum. Tõeline blondiin. Teisedki saavad nagu aru, et Di-Di pisut äpu on ja kipuvad teda meeleldi ahistama. No ega ta väga endale liiga ka ei lase teha, aga eelistab siiski põgenemist vastuhakule. Ise läheb rünnakule haru-harva. No ja nagu juba enne mainitud, on ta meeleldi süles ja limpsib inimest. Ainuke "sülekoer" selles pesakonnas. No teisedki kipuvad sülle, kui uni peale tuleb, aga muidu tahavad ikka vabad olla.
Täna tuli korraga kõikidele julgus peale. Hakkavad juba iseseisvalt ümber kogu aia käima. Avastasid kuudi, kus saab mõnusasti õlgedes möllata. Avastasid minu joogikausi ja peatrepi. Dakar demonstreeris oma valvekoera omadusi: läks ülemisele astmele ja kui siis teised proovisid talle järele tulla, lõrises sealt ülevalt nende peale alla. Di-Di aga otsustas minu moodi iseseisvalt patrullimist proovida - jooksis mööda aiaäärset laudteed edasi-tagasi. Diego jälle võttis õppust, et pulgad on närimiseks ja tassimiseks. Dritte juhatas teisi kõige tagumistesse aianurkadesse.
Minu ülesanne on ka neid enda eest seisma õpetada ja ma teen seda, kuis jaksan. Paraku on nemad ainult söögi peal väljas ja hirmus raske on korraga kaheksat kutsikat õpetada. Aga ma olen palju suurem ja kiirem ja tugevam ja targem ja ma olen nede EMA. Seega, saan hakkama.
Minu osa on pea-aegu täidetud. Nüüd tehku inimesed oma ja leidku neile kõigile korralikud ja tublid pered, et head kutsikad "raisku" ei läheks.
Meie teise kuu pildid hakkavad kogunema uude albumisse.

2 kommentaari:

kassu ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.